Ιστορικό για την ‘Uncategorized’ Κατηγορία

Προετοιμαστείτε για την έξοδο

Δευτέρα, Ιουνίου 10th, 2019

Η δουλειά του business broker είναι μακροχρόνια, είναι μαραθώνιος. Μπορούμε να δουλεύουμε με κάποιους πελάτες για χρόνια, πριν να είναι έτοιμοι για να πουλήσουν. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, γνωρίζουν ότι τελικά θα θελήσουν κάποια στιγμή να πουλήσουν, αλλά δεν έχουν μία αξιόπιστη στρατηγική επίτευξης της «εξόδου» από την επιχείρησή τους. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι θα πουλήσουν σε μία συγκεκριμένη ηλικία, και ότι σε εκείνη τη χρονική στιγμή, θα υπάρχει ένας αγοραστής για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες τους. Άλλοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να εργαστούν όσο περισσότερο μπορούν, και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να εργάζονται άλλο. Σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένοι για μία ξαφνική και επείγουσα πώληση, κάτω από την επιρροή ενός γεγονότος στους ίδιους.

Ως εξειδικευμένοι σύμβουλοι, είναι στην υπευθυνότητά μας να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να καταλάβουν και να σχεδιάσουν για τα «γυρίσματα» της επιχειρηματικής ζωής. Γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τι θα συμβεί στις επιχειρήσεις τους εάν τους συμβεί κάτι μη προβλέψιμο; Θα γνωρίζουν οι οικείοι τους ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν ή σε ποιον να απευθυνθούν εάν κάτι επείγον συμβεί και οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους;

Μέρος της δουλειάς ενός business broker είναι να βοηθήσουν τους πελάτες τους να καταλάβουν τη σημασία να δουλεύουν μαζί με ένα business broker για αρκετά χρόνια πριν την επιθυμητή στιγμή της εξόδου από την επιχείρηση. Για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων,  η συνεχής γνώση της αξίας της επιχείρησης, και η συνεχής αναμόρφωση της Μελέτης Αποτίμησης στο χρόνο, είναι ένα μεγάλο βήμα στο σχεδιασμό της διατήρησης ή βελτίωσης της φήμης και της αξίας. Ο business broker, ως στενά συνεργαζόμενος με την επιχείρηση, βρίσκεται στην ιδανική θέση, να αποτιμά αμερόληπτα την αξία της επιχείρησης, και να αναθεωρεί ετησίως τα οικονομικά αποτελέσματα και να προτείνει αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν την κερδοφορία της επιχείρησης. Επιπλέον μπορεί να προτείνει λύσεις για θέματα που θα απέτρεπαν ή θα δυσκόλευαν την πώληση της επιχείρησης αλλά και να διαμορφώσει γνώση της «τάσης» της επιχείρησης στο χρόνο. Τέλος, ο business broker, έχει την ικανότητα να προτρέψει ή να αποτρέψει τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης σε μία επενδυτική πρόκληση του θα εμφανιστεί μπροστά του, συμβουλεύοντάς τον αποτελεσματικά, με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει.

Συμπληρωματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με το AirBnB/ Αλλαγή επιχειρηματικών μοντέλων

Τρίτη, Ιουνίου 4th, 2019

Εάν αναζητήσεις την οδό Φαλήρου 38, στο Κουκάκι, στο Google Maps θα βγει η φωτογραφία ενός καταστήματος ανταλλακτικών αυτοκινήτων παντός τύπου. Εάν επισκεφθείς το εν λόγω σημείο, μάταια θα ψάχνεις το κατάστημα ανταλλακτικών. Και δεν θα φταίει το Google Maps. Εδώ και λίγες εβδομάδες λειτουργεί στην ίδια διεύθυνση επιχείρηση παροχής υπηρεσιών πλυντηρίου με την επωνυμία «Bugada», μία από τις πολλές που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που διαμένουν σε διαμερίσματα με βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb.

Εικόνες που πάει κάποιος με ένα σακίδιο με άπλυτα, βάζει κέρματα σε ένα μεγάλο πλυντήριο και περιμένει να πλυθούν και να στεγνώσουν τις βλέπαμε μέχρι πρόσφατα μόνο σε ξένες ταινίες. Πλέον τα λεγόμενα πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης αποτελούν μία συχνή εικόνα σε γειτονιές όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι, το Μετς, εκεί δηλαδή όπου κυρίως ανθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και μπορεί να παρέχουν πακέτο υπηρεσιών: πλυντήριο – στεγνωτήριο ρούχων, φύλαξη αποσκευών και κλειδιών για τα διαμερίσματα (κατ’ αντιστοιχία δηλαδή με τις ρεσεψιόν στα ξενοδοχεία), καθώς και φύλαξη και αποθήκευση ρούχων. «Δεν έχουμε μόνο τουρίστες ως πελάτες, αλλά και Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή», μας λέει ο υπάλληλος της επιχείρησης.

Ακόμη πιο ολοκληρωμένο «πακέτο υπηρεσιών» παρέχει η επιχείρηση που βρίσκεται στην αρχή της οδού Βεΐκου, εκεί όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια στεγαζόταν το αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης. Πιο νωρίς από όλους οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης είδαν την προοπτική της περιοχής και ανέπτυξαν συγκρότημα διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Στο ισόγειο του συγκροτήματος λειτουργεί πλυντήριο αυτοεξυπηρέτησης, sports bar, αλλά και κατάστημα εστίασης. Ο κλάδος της εστίασης, άλλωστε, είναι αυτός που φέρεται να έχει ευνοηθεί περισσότερο από όλους από την υπόθεση της Airbnb.

«Το 2011 το Κουκάκι ήταν στα αζήτητα. Από το 2014 έγινε το μεγάλο μπαμ», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Ελαφρός, ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου «Oπώριο». Ο ίδιος άνοιξε το εν λόγω κατάστημα το 2011, στην καρδιά της κρίσης και κέρδισε το στοίχημα. «Οι τουρίστες δίνουν τον έξτρα τζίρο. Κάποιοι ψωνίζουν όπως ένα νοικοκυριό, κάποιοι βεβαίως λιγότερα», επισημαίνει. Ο ίδιος βεβαίως έκανε τις αναγκαίες προσαρμογές: το κατάστημα έχει και συσκευασμένα premium προϊόντα, παρασκευάζει ο ίδιος συσκευασμένες φρουτοσαλάτες, αλλά ετοιμάζει και φυσικούς χυμούς. Λειτουργεί φυσικά με διευρυμένο ωράριο, από τις 8 το πρωί έως τις 11 με 12 το βράδυ.
Σε επενδύσεις στο εργαστήριό του αναγκάστηκε να προβεί και ο Αλ. Ρίζος, ιδιοκτήτης αρτοποιείου από το 1996. «Πλέον παρασκευάζουμε πολύ περισσότερα προϊόντα, όπως κρουασάν, τυρόπιτες κ.ά. για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των τουριστών. Οταν σε μια πολυκατοικία το 50% είναι Αirbnb, τότε δυνητικά χάνεις το 25% του τζίρου», επισημαίνει.

«Θα σας πω κάτι που μου έρχεται να βάλω τα κλάματα. Μπήκε ένα ζευγάρι Γάλλων και αγόρασε δύο παϊδάκια!», μας λέει ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου που βρίσκεται 37 χρόνια στην περιοχή. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος: επιχειρήσεις που στήριζαν τον τζίρο τους στην ύπαρξη οικογενειών-μόνιμων κατοίκων, βλέπουν τώρα η κίνηση να είναι εξαιρετικά μειωμένη. Η κίνηση του κρεοπώλη να διαφημίσει τα προϊόντα του ακόμη και στα κινεζικά δεν απέδωσε καρπούς. «Μειώνεται σταθερά η πελατεία», λέει η Ελίντα, μετανάστρια από την Αλβανία που διατηρεί επιχείρηση μεταποίησης ρούχων εδώ και 25 χρόνια στο Κουκάκι. «Οι οικογένειες έχουν φύγει και οι τουρίστες μπαίνουν μέσα μόνο για να ρωτήσουν πού έχει κοντά σούπερ μάρκετ», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε 1 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι ανέρχεται η «πίτα» των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες οι οποίοι αξιοποιούν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρόκειται για αγορά η οποία «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 25%. Τα παραπάνω επισημαίνονται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Grant Thornton για την πορεία και την επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια του 2018. Βάσει αυτής, υπολογίζεται ότι το μερίδιο του κλάδου στην ετήσια τουριστική δαπάνη ανέρχεται σε 10%, αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 930 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες για τη διαμονή, ενώ το υπόλοιπο 1,04 δισ. ευρώ αφορά δαπάνες για υπηρεσίες, όπως εστίαση, ψυχαγωγία κ.λπ.

Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την όλο και μεγαλύτερη ζήτηση των ξένων επισκεπτών για σειρά υπηρεσιών, επιχειρώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή μεταμόρφωση ολόκληρων συνοικιών και η αναγέννηση της τοπικής αγοράς ακινήτων, καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, σε αρκετές περιπτώσεις, τα ακίνητα που μισθώνονται και λειτουργούν πλέον ως εστιατόρια, καφέ, μπαρ, ή ακόμα και δημόσιοι χώροι πλυντηρίων-στεγνωτηρίων ρούχων ήταν μέχρι πρόσφατα κενά.

Το φαινόμενο είναι περισσότερο εμφανές σε συνοικίες του κέντρου όπου παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεγάλη συσσώρευση, συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό διαμερισμάτων, παρατηρείται στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, στο Θησείο, στο εμπορικό τρίγωνο – Πλάκα, στον Κεραμεικό και στο τρίγωνο Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη. Ωστόσο, στα σημεία αυτά, εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί, σε μεγάλο βαθμό, η ανάπτυξη του κλάδου και πλέον ο αριθμός των αγγελιών οδεύει προς σταθεροποίηση. Αντιθέτως, μεγάλη ανάπτυξη καταγράφεται και σε εναλλακτικές περιοχές, όπως η περιοχή γύρω από την Αγίου Κωνσταντίνου και την πλατεία Βάθης, όπου ο αριθμός των αγγελιών εκτινάχθηκε κατά 656% κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, και η πλατεία Αττικής, όπου σημειώνεται άνοδος των αγγελιών κατά 542%.

Επίσης, σημαντικός αριθμός διαμερισμάτων που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές του κέντρου, όπως οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι, τα Πατήσια, η Κυψέλη, το Πεδίον του Αρεως, του Γκύζη, το Γουδί, ο Κολωνός και ο Βοτανικός. Ωστόσο, στις περισσότερες από τις εν λόγω συνοικίες, τα διαμερίσματα είναι διάσπαρτα σε μεγάλη ακτίνα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η δημιουργία «θυλάκων» εστίασης, εμπορίου και υπηρεσιών, όπως σε άλλα σημεία που έχουν περισσότερο τουριστικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η μικροοικονομία που δημιουργείται γύρω από την Airbnb λειτουργεί υπέρ της εκάστοτε περιοχής, καθώς αναβαθμίζεται ποιοτικά το κτιριακό της απόθεμα, μέσω των ανακαινίσεων που υλοποιούνται σε μεγάλο μέρος των διαμερισμάτων. Επίσης, θετική επίδραση στην εικόνα της περιοχής και στην αύξηση των αξιών και των ενοικίων έχουν και υπόλοιπες τοπικές επιχειρήσεις που αναδύονται, όπως τα οπωροπωλεία, οι καφετέριες που προσφέρουν πρωινό, ή ακόμα και σημεία αποθήκευσης αποσκευών.

Εκτός από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που συστήνονται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ξένων επισκεπτών, μια ακόμα σημαντική παράμετρος αφορά τη δημιουργία νέων εταιρειών, οι οποίες σχετίζονται με αυτή καθεαυτήν τη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Για παράδειγμα, όσο η αγορά ωριμάζει, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για μια πιο επαγγελματική προσέγγιση και διαχείριση των ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων βρίσκεται στα χέρια επενδυτών και επαγγελματιών διαχειριστών.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Arbitrage Real Estate, εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, η Αθήνα κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση μεταξύ 18 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, καθώς το 53% των ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων ανήκει σε κάποιον επαγγελματία ή επενδυτή του κλάδου των ακινήτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Πράγα με ποσοστό 56,5%, ενώ έπεται η Βουδαπέστη με 50,3%. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης σε Βαρκελώνη (49,8%), Μαδρίτη (48,2%) και Λονδίνο (45,7%). Στον αντίποδα, στις σκανδιναβικές αγορές, όπως η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη, τα σχετικά ποσοστά είναι πολύ χαμηλά με μόλις 9,6% και 10,5%, αντιστοίχως.

Όπως αναφέρει η Arbitrage Real Estate, σήμερα, διαχείριση ακινήτων για τη συγκεκριμένη αγορά κάνουν υφιστάμενες εταιρείες του κλάδου των ακινήτων, που προϋπήρχαν των σχετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών, μεσιτικά γραφεία, ακόμα και εταιρείες οικιστικών αναπτύξεων, που λόγω έλλειψης αγοραστικής ζήτησης στην ελληνική αγορά στρέφονται και στον χώρο της διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων. Παράλληλα, υπάρχουν και νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες συστάθηκαν ως αποτέλεσμα της ανόδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων και προσφέρουν πλήρεις υπηρεσίες διαχείρισης του ακινήτου του εκάστοτε ιδιοκτήτη, από την προβολή του διαμερίσματος μέχρι τη διαχείριση των κρατήσεων και τον καθαρισμό του. Απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που είτε αδυνατούν, λόγω χρόνου ή απόστασης, είτε δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μια σχετική διαδικασία. «Οι εταιρείες αυτές συνήθως εισπράττουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως 20% από το έσοδο που εξασφαλίζεται για τον κάθε ιδιοκτήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση της Arbitrage Real Estate.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη για επαγγελματική διαχείριση καθίσταται όλο και πιο έντονη, δεδομένου του υψηλού ανταγωνισμού. Έτσι, ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών εκμεταλλεύεται πάνω από τρία ακίνητα. Μάλιστα, στη σχετική αγορά εισέρχονται πλέον και οι επαγγελματίες ξενοδόχοι, προσφέροντας ένα ευρύτερο πακέτο υπηρεσιών και παροχών, ανάλογο ενός ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Arbitrage, «οι εγχώριοι ξενοδόχοι αναγνωρίζουν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών είναι χρήσιμο προϊόν υπηρεσιών φιλοξενίας υπό προϋποθέσεις. Αναγνωρίζουν, επίσης, την ανάγκη για περισσότερους επισκέπτες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η αύξηση του τουρισμού λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, καθώς εκτός του εσόδου της διαμονής, ο επισκέπτης θα ξοδέψει, όπως έχει αποδειχθεί, κατά μέσον όρο 1,5 φορά το ποσό αυτό για λοιπές υπηρεσίες».

Αντίστοιχα, ζήτηση προκύπτει και για άλλες υπηρεσίες, πέραν της διαχείρισης του ακινήτου. Για παράδειγμα, μια ελληνική νεοφυής εταιρεία (startup), η Syncbnb, έχει συσταθεί με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης πολλαπλών αγγελιών ακινήτων, είτε από έναν ιδιοκτήτη είτε από έναν διαχειριστή ακινήτων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια εφαρμογή μέσω της οποίας αυτοματοποιείται η διαδικασία διαχείρισης κρατήσεων, συγχρονίζοντας τα ημερολόγια μεταξύ πολλαπλών διαδικτυακών πλατφορμών ενοικίασης. Αλλωστε, ένα μέρος των ακινήτων διαφημίζεται ταυτόχρονα σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια προσεκτική διαχείριση, ώστε να αποφεύγονται διπλοκρατήσεις.

Ελληνικό πρωινό
Καφετέριες που ειδικεύονται στο σερβίρισμα πρωινού αποτελούν μέρος των υπηρεσιών που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες, πολλοί από τους ξένους επισκέπτες ζητούν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, ως μέρος του μενού, όπως για παράδειγμα «καγιανά» και τυρί φέτα.

Ανοδικά οι τιμές
Εκτός από τα διαμερίσματα που μισθώνονται μέσω Airbnb, άνοδος των ενοικίων καταγράφεται και στα υπόλοιπα ακίνητα που προσφέρονται προς ενοικίαση μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων. Αυτό γίνεται όχι μόνο λόγω του ότι είναι λιγότερα σε σχέση με τη ζήτηση, αλλά κι εξαιτίας της συνολικής αναβάθμισης της εκάστοτε συνοικίας, μέσω της λειτουργίας νέων καταστημάτων.

72.144 ακίνητα
Συνολικά 72.144 ακίνητα πανελλαδικά βρίσκονταν αναρτημένα στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking, Homeaway) στο τέλος του 2018, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 21% σε σχέση με το 2017. Ο αριθμός εκτιμάται ότι έχει συνεχίσει να αυξάνεται και κατά τους πρώτους μήνες του 2019, αν και με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό.

της ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

http://www.kathimerini.gr/1027185/article/oikonomia/real-estate/allazei-o-xarths-ths-a8hnas-logw-airbnb

Σε ελεύθερη πτώση οι “Ιδρύσεις” Επιχειρήσεων!

Παρασκευή, Ιουλίου 8th, 2016

Σε συνέχεια του προηγούμενου post, να σημειώσουμε τη ραγδαία πτώση “Ιδρύσεων” Επιχειρήσεων, (38% από το 2013), από 20.042 ιδρύσεις το 2013 σε 12.424 το 2016.

Αρνητικό Ισοζύγιο Επιχειρήσεων που “Άνοιξαν” σε σχέση με εκείνες που “Έκλεισαν” το 2016

Παρασκευή, Ιουνίου 24th, 2016

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 (1/1-31/5), δηλώθηκαν 12.424 “Ενάρξεις” επιχειρήσεων, ενώ το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός Ενάρξεων ήταν 15.379. Κατά συνέπεια παρατηρήθηκε πτώση 20% στις Ενάρξεις Επιχειρήσεων στο πρώτο 5μηνο του 2016.

Αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που δήλωσαν “Κλείσιμο”,  το πρώτο 5μηνο του 2016 δηλώθηκαν 15.406 επιχειρήσεις, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος το 2015 ήταν 10.581. Κατά συνέπεια παρατηρήθηκε αύξηση 45% στο “Κλείσιμο” Επιχειρήσεων τo 2016.

Είναι σαφές ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016, το Ισοζύγιο “Ανοίγματος-Κλεισίματος” επιχειρήσεων ήταν αρνητικό (2.982 περισσότερα Κλεισίματα από Ενάρξεις), ενώ ένα χρόνο πριν, το Ισοζύγιο ήταν αντίστροφο με τις Ενάρξεις να ξεπερνούν τα Κλεισίματα κατά 4.798!!!

Η ανάλυση για την ίδια περίοδο (Ιαν-Μάιος), ανά κατηγορία νομικών προσώπων και από έτος σε έτος (2016 Vs.2015) δείχνει ότι, μεγαλύτερη μείωση (-26%) στις “Ενάρξεις” Επιχειρήσεων παρουσίασαν οι “Ατομικές” (που είναι και οι περισσότερες από όλες τις κατηγορίες, σε απόλυτο μέγεθος) και ακολουθούν οι ΕΠΕ (-21%). Αν και σε όλες τις κατηγορίες υπήρχε πτώση στο Άνοιγμα επιχειρήσεων, η μόνη κατηγορία που παρουσίασε αύξηση στις Ενάρξεις ήταν η ΙΚΕ (+13% ).

Στο” Κλείσιμο” επιχειρήσεων, η εικόνα είναι διαφορετική. Την «πρωτιά» κατέχει η κατηγορία  ΙΚΕ όπου ο αριθμός επιχειρήσεων που Έκλεισαν αυξήθηκε κατά 221% μεταξύ 2015 και 2016, ακολουθούμενη από τις ΕΠΕ (+132%). Σημειώνεται, ότι σε καμία κατηγορία δεν παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού “Κλεισίματος” Επιχειρήσεων (Βλ. επόμενα γραφήματα).

Οπως παρουσιάζεται στον επόμενο πίνακα, ο απόλυτος αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε μεταξύ 2010 και 2013 κατά 210.000 και αντίστοιχα ο αριθμός του προσωπικού κατά 720.000. Ωστόσο επειδή στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις απασχολούν κατά μέσο όρο 2,8 άτομα ενώ στην ΕU27 αυτός ο δείκτης είναι πάνω από 4, θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τόσο σε προσωπικό όσο και σε αξία).

Λόγω ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, θα αναμένουμε τα αντίστοιχα στοιχεία το επόμενο διάστημα.

Οι κρίσιμοι παράγοντες για στρατηγικές επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο

Κυριακή, Μαΐου 15th, 2016

Σύμφωνα με τη Μελέτη της PwC «Επενδυτικές Στρατηγικές για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο στην Ελλάδα», υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απόδοση μεταξύ κύριων και δευτερευόντων προορισμών, με εξάντληση της δυναμικότητας στους κύριους προορισμούς και υπερπροσφορά στους δευτερεύοντες.

Όπως αναφέρει η PwC, τα υψηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία τείνουν να έχουν υψηλότερο EBITDA ανά κλίνη, καθώς και καλύτερα περιθώρια από τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία. Το μέγεθος της ξενοδοχειακής μονάδας έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη και μεγάλες μονάδες δεν εμφανίζουν κατά μέσο όρο καλύτερη οικονομική απόδοση από τις μικρότερες. «Η κατακερματισμένη δομή του τουριστικού κλάδου, το μικρό μέγεθος των ξενοδοχειακών μονάδων μαζί με τη μέτρια σχετική ανταγωνιστικότητα και τα περιορισμένα οικονομικά μεγέθη δεν διευκολύνουν τις συναλλαγές μεγάλης κλίμακας» αναφέρει η εταιρεία χαρακτηριστικά.

Οι παράγοντες:

Οι παράγοντες εκείνοι που καθορίζουν την οικονομική απόδοση των ξενοδοχείων σύμφωνα με την PwC είναι:

 • ο προορισμός, ο οποίος επηρεάζει τις τιμές των δωματίων, τη μέση πληρότητα και το κόστος κεφαλαίου της γεωγραφικής περιοχής,
 • η κατηγορία (τα αστέρια), που καθορίζει τις μέσες τιμές δωματίων και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αρχική επένδυση,
 • το μέγεθος της μονάδας, που επηρεάζει το λειτουργικό κόστος και τα έσοδα που δεν προέρχονται από τα δωμάτια,
 • η ποιότητα της διοίκησης, που επηρεάζει τη συνολική ανταγωνιστικότητα.

Η πρόταση:

Υπάρχουν τρεις στρατηγικές και μια αμφισβητήσιμη στρατηγική για τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο:

 • Επέκταση ξενοδοχειακής μονάδας στους κύριους προορισμούς μέσω αναξιοποίητων συντελεστών δόμησης.
 • Αναβάθμιση ξενοδοχείων στην επόμενη κατηγορία.
 • Ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών μέσω εξαγοράς ξενοδοχείων στις περιοχές αυτές,
 • Η εξαγορά ξενοδοχείων Zombie είναι αμφίβολη στρατηγική, με μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η πιο υποσχόμενη στρατηγική σε όρους πιθανής αξίας φαίνεται να είναι η ανάπτυξη των δευτερευόντων προορισμών, ακολουθούμενη από την προσθήκη χωρητικότητας και την αναβάθμιση των ξενοδοχείων. Στο πλαίσιο των στρατηγικών επέκτασης και αναβάθμισης, υπάρχουν 221 Star και 153 Grey ξενοδοχεία σε κύριους προορισμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα συναλλαγής στη βάση διεθνών αποτιμήσεων.

Στους δευτερεύοντες προορισμούς, όπου η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση, υπάρχουν 57 ξενοδοχεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποκτηθούν για την ανάπτυξη των προορισμών.

Η ανάπτυξη:

Οδηγίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δίνει και η μελέτη των Ευαγγελίας Κασιμάτη και Δημητρίου Σιδέρη «Προς ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης στον τουρισμό: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης (2008-2014)» που περιλαμβάνεται στο 42ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη του τουρισµού την πρόσφατη περίοδο οφείλεται στους εξής παράγοντες:

 • στην πιο ανταγωνιστική τιµολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών,
 • σε µεταβολές ποιοτικού χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος και
 • σε εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται µε την πολιτική αστάθεια σε ανταγωνιστικούς προορισµούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Εστιάζοντας ωστόσο η μελέτη στην ανάλυση της ποιοτικής διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, υπογραμμίζει ότι τα πρόσφατα χρόνια παρατηρείται μία ανάπτυξη νέων αγορών ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως είναι οι αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας, µε τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες να παρουσιάζουν την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση.

Επίσης, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά η μελέτη εντάσσει την προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος της Ελλάδος, η οποία μέχρι τώρα οδήγησε στον διπλασιασµό του αριθµού των επισκεπτών µουσείων το διάστημα 2008-2014, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προβολή και αξιοποίηση των πόλεων ως τουριστικών προορισµών, και κατά συνέπεια στη χρονική επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Aπό τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 1/3/2016

ΕΥ Global Capital Confidence Barometer: Σχεδιάζει εξαγορές φέτος το 43% των ελληνικών επιχειρήσεων

Τρίτη, Απριλίου 28th, 2015

Από τη Naftemporiki.gr

Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν οι 21 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εξαμηνιαία έρευνα της ΕΥ Global Capital Confidence Barometer.

Πιο αναλυτικά, ενώ το 83% των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, μόνο το 38% προβλέπει βελτίωση της εγχώριας οικονομίας, με το 42% να προβλέπει στασιμότητα και το 20% επιδείνωση.

Σε ερώτηση σχετικά με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, μόνο το 20% από τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη (έναντι 31% από το διεθνές δείγμα), το 51% στον περιορισμό τους κόστους (έναντι 54%), το 24% στη διατήρηση της σταθερότητας (έναντι 14%) και το 5% στην επιβίωση (έναντι 1%).

Ως προς τις προοπτικές των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε) σε τοπικό επίπεδο, το 76% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα προέβλεψε στασιμότητα και το 25% επιδείνωση, ενώ κανείς δεν μίλησε για βελτίωση. Ωστόσο, το 43% των Ελλήνων δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εξαγορές στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, ποσοστό όχι ιδιαίτερα χαμηλότερο από το 56% του διεθνούς δείγματος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, τονίζει: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα που προκαλεί η παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική αγορά και όσες έχουν τη δυνατότητα στρέφονται προς τις Σ&Ε αναζητώντας ευκαιρίες ανάπτυξης, συχνά σε νέους κλάδους και πέραν της εγχώριας αγοράς. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και επιβεβαιώνει το δυναμισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, τις δύο μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν: Για τις μεν υγιείς επιχειρήσεις, η πρόσβαση σε κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Για τις υπόλοιπες, η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής και λειτουργικής τους αναδιάρθρωσης».

Περισσότερες από τις μισές διεθνείς εταιρείες σχεδιάζουν εξαγορές το 2015

Όσον αφορά στις διεθνείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα της EY, το 56% αυτών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εξαγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Με την αξία των συμφωνιών παγκοσμίως να έχει αυξηθεί κατά 13% το 2014, η ανάκαμψη των Σ&Ε φαίνεται να παγιώνεται σταθερά, καθώς το 47% των επιχειρήσεων σκοπεύουν να ολοκληρώσουν περισσότερες συμφωνίες κατά το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2014, επισημαίνει η Ernst & Young στην έρευνά της.

Ο αριθμός των αναμενόμενων συμφωνιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 19% έναντι του προηγούμενου 12μήνου, γεγονός το οποίο ενισχύει περαιτέρω το αισιόδοξο κλίμα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες συμφωνίες σε εξέλιξη είναι αυτές που σκοπεύουν να αυξήσουν περαιτέρω τους στόχους τους για την επόμενη χρονιά.

Επισημαίνεται ότι το 78% των εταιρειών έχουν αλλάξει τη στρατηγική τους ως προς τις Σ&Ε λόγω της αυξημένης δραστηριότητας κατά το 2014. Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (98%) εκτιμούν ότι η αγορά των Σ&Ε θα βελτιωθεί ή τουλάχιστον θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα κατά τους επόμενους 12 μήνες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Γιατί συμφέρει να αγοράσετε μία επιχείρηση

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 12th, 2014

Ποια τα κριτήρια επιλογής, πώς να αποφύγετε τις παγίδες και ποια τα οφέλη

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 Σελ. 07

Tελικά τι είναι προτιμότερο; Να ιδρύσουμε ή να αγοράσουμε επιχείρηση; Κι αν αγοράσουμε που μπορούμε να τη «βρούμε» και πώς διαπιστώνουμε γιατί η επιχείρηση πωλείται; Τι γίνεται με τις υποχρεώσεις της, με το όνομα και την πελατεία της;

Στα ζητήματα αυτά, μας απαντούν δύο ειδικοί, ο Χρήστος Ρούσης και ο Γιάννης Εμπέογλου, οι οποίοι σήμερα μας εξηγούν τους λόγους γιατί είναι προτιμότερο να στραφούμε στην αγορά μιας υφιστάμενης επιχείρησης, από το να ιδρύσουμε μια νέα.

Υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις προς πώληση; Πού θα τις βρούμε;

Απαντά ο Χρήστος Ρούσης

«Ανάμεσα στις πολλές αγγελίες των διαφόρων πηγών ανεύρεσης, υπάρχουν και υγιείς επιχειρήσεις. Απλά, πρέπει να τις βρείτε. Και αυτό δεν είναι τόσο απλό.

Οι σημαντικότερες πηγές ανεύρεσης επιχειρήσεων προς πώληση είναι α) Οι εφημερίδες αγγελιών και οι οικονομικές εφημερίδες, στο τμήμα ”Πωλήσεις Επιχειρήσεων” και β) τα εξειδικευμένα websites πώλησης επιχειρήσεων.

Για να αποφύγετε τη ”μάζα”, που δεν έχει καμία αξία, και για να μην σπαταλήσετε πολύ χρόνο, θα πρέπει να επιλέξετε τις πιο αξιόπιστες από αυτές πηγές, εστιάζοντας την προσοχή σας μόνο σε αγγελίες με όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία περιγραφής. Αποφύγετε τις αγγελίες με περιγραφή ”της μίας σειράς”.

Εναλλακτικά επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους business brokers, περιγράψτε τους τις επιθυμίες σας και αναθέστε τους το ψάξιμο».

Απαντά ο Γιάννης Εμπέογλου

«Ναι, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. Αντίθετα, με το πολιτικό σύνθημα ”οι κερδοφόρες επιχειρήσεις δεν πωλούνται”, η οικονομική πραγματικότητα μας διδάσκει ότι μόνο οι υγιείς επιχειρήσεις πωλούνται.

Οι υπόλοιπες παραμένουν προς πώληση. Σίγουρα οι περισσότερες επιχειρήσεις προς πώληση δεν είναι βιώσιμες. Οχι όμως όλες.

Το σημαντικό είναι το πώς και όχι το πού. Ουσιαστικά ψάχνουμε τα διαμάντια μέσα στα σκουπίδια. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ανατρέχοντας στις δεδομένες πηγές, ειδικευμένες ιστοσελίδες όπως το www.businessesforsale.com κ.ο.κ.

Μπορείτε επίσης να δείτε, στις ιστοσελίδες ειδικευμένων συμβούλων, τις επιχειρήσεις των οποίων την πώληση έχουν αναλάβει. Καθώς οι σύμβουλοι δεν αναλαμβάνουν περιπτώσεις που κινούνται έξω από τα όρια της λογικής, το υποσύνολο αυτό θα είναι καλύτερο.

Ακόμα καλύτερα, αναθέστε την έρευνα σε έναν ειδικευμένο σύμβουλο. Θα γλιτώσετε χρόνο, ο σύμβουλος γνωρίζει πηγές που εσείς αγνοείτε και το σημαντικότερο, μπορεί να απευθυνθεί σε επιχειρήσεις που δεν εμφανίζονται προς πώληση στην αγορά».

Γιατί κάποιος πουλάει μία υγιή, κερδοφόρα επιχείρηση;

Απαντά ο Χρήστος Ρούσης

«Οι συχνότεροι λόγοι που συναντάμε είναι:

* Συνταξιοδότηση ιδιοκτήτη. Αν δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και επιθυμία της τελευταίας για συνέχιση της επιχείρησης, τότε θα επιλέξει την πώληση της επιχείρησής του.

* Ασθένεια ιδιοκτητών. Λόγοι υγείας μπορεί να οδηγήσουν έναν ιδιοκτήτη στην πώληση της επιχείρησής του.

* Διαφωνία συνεταίρων. Εφόσον υπάρξει ρήξη στις σχέσεις τους, διαφωνία στη στρατηγική, κ.λπ., τότε, τόσο για να μην επηρεαστεί η πορεία της επιχείρησης όσο και για να επιλυθεί το μεταξύ τους θέμα, θα επιδιωχθεί η πώληση τη επιχείρησης.

* Ορθολογική προσέγγιση. Οταν κάποιοι ιδιοκτήτες εκτιμήσουν ότι: α) η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, από άποψη τιμήματος για αυτούς και β) ότι για να αλλάξει η επιχείρηση το μέγεθος που έχει σήμερα, θα χρειαστούν μέσα και ικανότητες που οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν έχουν, τότε θα πουλήσουν την επιχείρησή τους.

* Προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχουν περιπτώσεις κερδοφόρων επιχειρήσεων που λόγω προβλημάτων ρευστότητας (επισφάλεια μεγάλου πελάτη, μείωση πίστωσης από προμηθευτές, κ.λπ.), να μην μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και αναγκάζονται να ”βγουν” προς πώληση.

* Επικέντρωση στην κύρια δραστηριότητα. Η στρατηγική απόφαση επικέντρωσης σε μία δραστηριότητα, οδηγεί στη λήψη απόφασης πώλησης των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Απαντά ο Γιάννης Εμπέογλου

«Ελπίζω γιατί αποφάσισε ότι η καλύτερη στιγμή για την πώληση είναι όταν η επιχείρηση βρίσκεται στο καλύτερό της σημείο.

Μπορεί επίσης να επιθυμεί την πώληση γιατί δεν έχει την ανθρώπινη ή και την οικονομική δυνατότητα να την αναπτύξει περαιτέρω.

Ή, επίσης, μπορεί να την πουλάει για άλλους ανθρώπινους λόγους, όπως η επιχειρηματική κόπωση (burn out), η ανάγκη για περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή η συνταξιοδότηση. Ελπίζω ότι δεν πουλάει εξαιτίας των dismal D’s Death, Divorce, Dispute, Disability δηλ. θάνατος, διαζύγιο, διαφωνία εταίρων και ανικανότητα».

Τι γίνεται με τις υποχρεώσεις της επιχείρησης;

Απαντά ο Χρήστος Ρούσης

«Η αξία μιας επιχείρησης προσδιορίζεται από εκείνα τα στοιχεία (απαραίτητα για τη λειτουργία πάγια), με τα οποία η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί και να παράγει πωλήσεις, ελευθέρων τυχόν υποχρεώσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η φήμη και πελατεία (θέση, concept, πελατεία, κ.λπ.).

Τα δάνεια (και άλλες υποχρεώσεις) είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της επιχείρησης (και της στρατηγικής του κάθε επιχειρηματία) και πρέπει να υπολογίζονται ξεχωριστά (αφαιρούνται στην αξία των περιουσιακών στοιχείων).

Κατά συνέπεια είναι θέμα επιλογής, εάν κάποιος αγοραστής πληρώσει 100 μονάδες για τα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς τα δάνεια ή 70 για τα περιουσιακά στοιχεία και να αναλαμβάνει το δάνειο 30 μονάδων της επιχείρησης».

Απαντά ο Γιάννης Εμπέογλου

«Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις ο συνηθισμένος τρόπος μεταβίβασης δεν περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις. Αγοράζετε την επιχείρηση ”καθαρή”. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητο συστατικό της συμφωνίας μεταβίβασης είναι να αναλάβει ο πωλητής όλες τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν πριν από τη μεταβίβαση.

Ενας ειδικευμένος σύμβουλος γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορείτε να προφυλαχθείτε από ανεπιθύμητες εκπλήξεις».

Πώς εξασφαλίζομαι ότι η πελατεία θα παραμείνει μετά την εξαγορά;

Απαντά ο Χρήστος Ρούσης

«Η πελατεία (ή η άυλη επιχειρηματική αξία) είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης. Χωρίς αυτό δεν έχει καμία αξία η επιχείρηση.

Για να διαπιστώσετε και να ελέγξετε τα χαρακτηριστικά που τη συνθέτουν, θα πρέπει να διαθέσετε χρόνο και λεπτομερές πλάνο ελέγχου της ή να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους συμβούλους που θα σας βοηθήσουν στην αναγνώριση όλων αυτών των χαρακτηριστικών και θα σας διαβεβαιώσουν ότι θα μεταβιβαστεί αλώβητη.

Μην σας αποθαρρύνει η δυσκολία ελέγχου της και οδηγηθείτε σε κάτι πιο εύκολο αλλά με μεγαλύτερο -τελικά- κόστος».

Απαντά ο Γιάννης Εμπέογλου

«Αν η διαδικασία της εξαγοράς έχει γίνει σωστά, αν μεταξύ αγοραστή και πωλητή έχει χτιστεί σταδιακά και ειλικρινά μία σχέση εμπιστοσύνης, αν και οι δύο έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μόνο αν και οι δύο βγουν κερδισμένοι, τότε όταν φτάσετε στην ώρα της συμφωνίας το ερώτημα δεν θα σας απασχολεί πια.

Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς η πελατεία περπατάει, εξασφάλιση δεν υπάρχει. Η εξασφάλισή σας είναι η φερεγγυότητα του πωλητή. Και η παρουσία του συμβούλου που δεσμεύεται δεοντολογικά να σας εξυπηρετήσει με ειλικρίνεια, ακόμα και όταν έχει προσληφθεί από τον πωλητή».

Δεν είναι καλύτερο να φτιάξω την επιχείρηση μόνος μου, παρά να αγοράσω μία υφιστάμενη;

Απαντά ο Χρήστος Ρούσης

«Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι φτιάχνοντας μια επιχείρηση από την αρχή, αντί να αγοράσουν μια υφιστάμενη, ”έχουν το κεφάλι τους ήσυχο”.

Στη δεύτερη περίπτωση όμως, παίρνετε ”προίκα” τα ακόλουθα:

* Αποδεδειγμένο Concept και Ονομα (Brand Name). Τα οφέλη από τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, μεταφέρονται σε εσάς.

* Τrack record και Σχέσεις. Εκτός από τη βάση δεδομένων των πελατών και προμηθευτών κ.ο.κ. ”αγοράζετε” και τις διαμορφωμένες σχέσεις μαζί τους.

* Επικέντρωση στη Ανάπτυξη. Ξεκινάτε να δουλεύετε για την ανάπτυξη της επιχείρησης αμέσως, χωρίς να χάνετε χρόνο και χρήμα για τη διευθέτηση των βασικών αναγκών (και παιδικών ασθενειών).

* Ανθρωποι. Δεν αγοράζεται απλά τα στελέχη της, αλλά στελέχη ”εμποτισμένα” στην κουλτούρα της επιχείρησης.

* Μικρότερο Ρίσκο. Το 50% των νέων επιχειρήσεων κλείνουν τα πρώτα 2 χρόνια και το 80% τα πρώτα 5 χρόνια.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η πλειονότητα των αγοραστών δεν αγοράζουν επιχειρήσεις γιατί αδυνατούν να αξιολογήσουν την κατάλληλη.

Προτιμούν να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση από την αρχή (θεωρώντας ότι έτσι δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο του αρχικού κεφαλαίου) και να μαθαίνουν μαζί της.

Μέχρι να μάθουν όμως -θα έχουν επενδύσει πολλαπλάσιο κεφάλαιο από εκείνο για την αγορά μιας υφιστάμενης- και το πιθανότερο είναι ότι θα τους έχει “ξεβράσει το κύμα” των επιχειρηματικών δυσκολιών και του ανταγωνισμού, στα βράχια. Τα στατιστικά τουλάχιστον, αυτό δείχνουν».

Απαντά ο Γιάννης Εμπέογλου

«Οχι. Είναι η στρατηγική του μικρότερου αρχικού κόστους, αλλά του ασύγκριτα μεγαλύτερου κινδύνου.

Ναι, δεν θα πληρώσετε ”αέρα” ή για να είμαστε πιο σωστοί δεν θα πληρώσετε για την έτοιμη πελατεία που παραλαμβάνεται. Δεν θα έχετε όμως την παραμικρή ένδειξη για την αποδοχή τους προϊόντος σας από την αγορά.

Η πελατεία θα είναι ο μεγάλος άγνωστος Χ. Τους κινδύνους που αναφέραμε πιο πάνω μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Την απουσία πελατείας, όχι.

Θα πληρώσετε λιγότερα, αλλά οι πιθανότητες αποτυχίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Θέλετε να φτιάξετε την επιχείρηση των ονείρων σας; Αγοράστε την».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΥΣΗΣ – M.Sc. in Economics, μέλος του International Business Brokers Association ΙΒΒΑ® και του Μ&Α Network in Corporate Finance in Europe®, ιδρυτής της deals&DEALS και του «www.e.dealsAndDEALS.eu», portal Καταχώρησης Επιχειρήσεων προς Πώληση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΠΕΟΓΛΟΥ – Πιστοποιημένος μεσολαβητής Επιχειρήσεων (CBI) από το International Business Brokers Association (IBBA), ιδρυτής της εταιρείας Synapsis και συγγραφέας του βιβλίου «Πόσο αξίζει μία επιχείρηση;» 

Οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας και οι πέντε πυλώνες της ανάπτυξης

Κυριακή, Ιανουαρίου 27th, 2013

Αναπτυξιακό «οδικό χάρτη» με δεκαετή ορίζοντα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Στόχος η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ώστε η οικονομία να βγει από τον φαύλο υφεσιακό κύκλο και να αλλάξει ριζικά πρόσωπο πορευόμενη προς τη δεκαετία του 2020.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεων συμπεριλαμβάνονται η υποβολή προτάσεων και δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ θα σχεδιαστεί και ένα νέο ΕΣΠΑ προσαρμοσμένο πάνω στη στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας.

Πρόκειται για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας από την ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020, το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις προτάσεις των υπουργείων και των φορέων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

 

Τεκμηρίωση

Για την τεκμηρίωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης κομβικό ρόλο θα αναλάβει το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και, όπως σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το όλο εγχείρημα θα βασιστεί στα συμπεράσματα της  εξειδικευμένης μελέτης της «McKinsey & Company». Αξίζει να σημειωθεί πως στη μελέτη που έχει τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά. Προσδιορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης» εκτιμάται πως μέσα στο διάστημα αυτό η αξιοποίηση 13 κλάδων της
οικονομίας μπορεί να φέρει «πλούτο» (προστιθέμενη αξία) 50 δισ. ευρώ και 550.000 θέσεις εργασίας.

Πέρα από τους κλάδους αιχμής πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα παίξουν οι ιδιωτικοποιήσεις με την προσέλκυση επενδύσεων, η ναυτιλία, οι νέες τεχνολογίες, ο τραπεζικός κλάδος και η οικονομική διπλωματία.
Οπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα… τρέχει παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν βασικούς στόχους του κυβερνητικού έργου.

 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στο 3% ο πήχης για την ανάπτυξη, 20% θα αυξηθεί η παραγωγικότητα

Σύμφωνα με τη μελέτη της «McKinsey & Company», το ζητούμενο είναι η μεγέθυνση πέντε κύριων κλάδων του τουρισμού, της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου καθώς και άλλων οκτώ «αναδυόμενων αστέρων» που είναι η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο ιατρικός τουρισμός, η φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς, η δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων, η διαχείριση αποβλήτων, οι
εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων και ο κόμβος για προγράμματα κλασικών σπουδών. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά καθώς αναμένεται:

 • Ετήσια ανάπτυξη 3% έναντι στόχου 1,5%.
 • Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%.
 • Φορολογικά έσοδα 7 δισ. ευρώ ετησίως.
 • Οφελος 16,5 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι, εφόσον η οικονομία περάσει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον υπολογισμό του χρέους και κατ΄ επέκταση στη βιωσιμότητά του.
«Αναπτυξιακοί ρυθμοί, πρωτογενή πλεονάσματα και αποκλιμάκωση του χρέους αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξαναβγούμε στις αγορές στο τέλος του 2014 ή εντός του 2015, όπως άλλωστε αναφέρουν και ξένοι αναλυτές», λένε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα διατυπώνεται η πρόβλεψη πως αν η υλοποίηση του Σχεδίου ξεκινήσει άμεσα είναι δυνατό το τρέχον έτος η ύφεση να περιοριστεί κάτω από το 4%. Η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Στουρνάρα είναι ότι η επιτυχία του 10ετούς Σχεδίου απαιτεί τη συμφωνία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο τομέων και κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας…
Τουρισμός

Προορισμός έσοδα 18 δισ.
Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος «ήλιου και θάλασσας» και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια) και την καθιέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως προορισμούς για «αστικές αποδράσεις». Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σκανδιναβία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία. Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές διείσδυσης σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Κεφάλαια μπορούν να κατευθυνθούν σε δύο με τρία συνεδριακά κέντρα, 35 πρόσθετες μαρίνες και τρία με τέσσερα σημεία επιβίβασης – αποβίβασης από κρουαζιερόπλοια. Χρειάζεται τριτοβάθμια Πανεπιστημιακή Σχολή Τουρισμού.
Ενέργεια

Μεγάλο στοίχημα το φυσικό αέριο

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας. Οι αλλαγές που υποδεικνύονται είναι στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές όπου μπορεί να προκληθεί επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής. Είναι εφικτή η υποκατάσταση καυσίμων με τη χρήση της τεχνολογίας και ένας τρόπος είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος με τη διέλευση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.
Τρόφιμα

Κλειδί η μεταποίηση

Ο κλάδος είναι δυνατό να προσφέρει επιπλέον πλούτο 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας. Να καθοριστούν εξωτερικές αγορές – στόχοι, όπως η Β. Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία και τα Βαλκάνια αλλά και η Ρωσία και η Αυστραλία. Να δημιουργηθεί ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος μηχανισμός πιστοποίησης πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων. Να αναπτυχθούν τέσσερις έως έξι σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ντομάτες και οι πατάτες. Να ιδρυθεί «Εταιρεία Ελληνικών Τροφίμων» (ιδιωτική ή ΣΔΙΤ) που να εξασφαλίζει πρόσβαση σε ξένες αγορές.
Αγροτική Παραγωγή

Σπορά για 120.000 θέσεις εργασίας
Ο εγκαταλελειμμένος αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας. Πιθανές προτεραιότητες μπορεί να είναι η δημιουργία στρατηγικής για προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (π.χ. μαστίχα, κρόκος, σπαράγγια). Απαιτείται στροφή σε μεγαλύτερες μονάδες και υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις για να μεγαλώσει η κλίμακα παραγωγής, αλλά και να εισαχθούν νέες μέθοδοι και κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της γης. Συνιστάται η ίδρυση νέου οργανισμού τυποποίησης και πιστοποίησης για αγροτικά προϊόντα και μεθόδους (βιολογική γεωργία).

Εμπόριο

Προϋπόθεση οι συγχωνεύσεις

Το εμπόριο είναι δυνατό να δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ. Να χαρακτηριστούν οι αστικές και μη περιοχές για εμπορική χρήση με την απελευθέρωση διάθεσης προϊόντων. Χρειάζεται να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και ταυτόχρονα να επεκταθεί η χρήση του Διαδικτύου. Σημαντικό είναι επίσης να μειωθούν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, π.χ. κινητικότητα μεταξύ κλάδων, ημερήσιες βάρδιες, αλλά και να απελευθερωθεί η αγορά των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
…και πέντε «πυλώνες» ανάκαμψης

Ιδιωτικοποιήσεις

«Καύσιμα» για επενδύσεις 26 δισ.
Υπολογίζεται πως, πέρα από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση περιουσιακών στοιχείων κατά την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα υλοποιηθούν παράλληλα επενδύσεις συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 140.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020.
Ναυτιλία

Διπλός ρόλος για τους εφοπλιστές

Επίσης σε πρώτο πλάνο στο νέο Σχέδιο θα βρεθεί και η ελληνόκτητη ναυτιλία, η οποία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων. Ηδη, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αφενός με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και αφετέρου με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.
Νέα τεχνολογία

Φυτώριο πρωταθλητών
Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες (πάνω από διακόσιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας) είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση. Η Ελλάδα στο μέλλον, μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων, μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο.

Τράπεζες

«Ενέσεις» ρευστότητας
Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια παρέχοντας επαρκή ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την επιχειρηματική δράση.

Διπλωματία

Στην υπηρεσία της οικονομίας
Θα ενεργοποιηθεί η οικονομική διπλωματία. Η εικόνα της χώρας έχει μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης. Η οικονομική διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς σχέσεις μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.

Oι οκτώ αναδυόμενοι «αστέρες»

Οκτώ πολλά υποσχόμενοι κλάδοι προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Αυτές καταμετρούνται σε πλούτο 7 δισ. ευρώ και 70.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για:

 • Τη διαχείριση των αποβλήτων.
 • Την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.
 • Τις ιχθυοκαλλιέργειες.
 • Τον ιατρικό τουρισμό.
 • Τις εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων.
 • Τη φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς.
 • Τη δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων.
 • Τη δημιουργία προγραμμάτων κλασικών σπουδών.

Για τα γενόσημα μπορεί να αναπτυχθεί εθνική στρατηγική διείσδυσης και με τη χορήγηση κινήτρων. Στις ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να διατηρηθεί η ηγετική θέση σε τσιπούρα και λαβράκι σε ξένες αγορές π.χ. Ιταλία, Ισπανία, αλλά και να μπει σε άλλες όπως Ολλανδία και Ρωσία. Στον ιατρικό τουρισμό μπορεί να γίνει εστίαση σε εξωνοσοκομειακά προγράμματα όπως οφθαλμολογικές επεμβάσεις, αισθητική χειρουργική, αιμοκάθαρση κ.λπ. Στη διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να υιοθετηθεί η συστηματική αποτέφρωση, να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης και να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από τα απόβλητα.
Των Κώστα Τσαχάκη – Χρήστου Κολώνα