Ιστορικό για την ‘Αγορά Επιχείρησης’ Κατηγορία

ΠΩΛΗΣΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ή ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σάββατο, Ιουνίου 15th, 2019

Πώληση για να αποκομίσετε τη μεγαλύτερη υπεραξία ή Πώληση με στόχο να περισώσετε ότι μπορείτε από την επένδυσή σας. Διαφορές και ομοιότητες. Πότε εφαρμόζεται η κάθε μία.

Έχετε μια επιχείρηση όπου η αφοσίωση στη βελτίωσή της, η εμμονή στην τελειοποίηση και στη διαφοροποίησή της, το πάθος για εξέχουσα εξυπηρέτηση στον πελάτη, κ.λπ. διαμόρφωσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και διαφύλαξαν πώς αυτά θα συντηρούνται και θα διαμορφώνουν την προστιθέμενη αξία η οποία αποτυπώνεται στα οικονομικά της μεγέθη; Και αυτήν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διανύει την καλύτερη περίοδό της, από άποψη απόδοσης;

Ή είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης  όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ονειρευτήκατε. Οραματιστήκατε μια επιτυχημένη επιχείρηση, την σχεδιάσατε, επενδύσατε τα λεφτά σας, εργαστήκατε σκληρά και τελικά το εγχείρημα οδηγήθηκε στην αποτυχία;

Οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές  και απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την πώλησή τους, αλλά έχουν και κοινά σημεία.

Στην πρώτη περίπτωση, η Φήμη και Πελατεία της επιχείρησης είναι υπαρκτή και μεταβιβάσιμη και οι νέοι ιδιοκτήτες, εφόσον διαθέσουν πρόσθετους πόρους ανάπτυξης (γνώση, πρόσβαση σε νέες αγορές, κεφάλαια ανάπτυξης), θα μπορέσουν να αλλάξουν το επίπεδο της επιχείρησης και να τη μεταλλάξουν σε μεγαλύτερη επιχείρηση απ’ ότι είναι σήμερα.

Η πώληση αυτής της επιχείρησης απαιτεί κατάλληλο σχεδιασμό και συγκεκριμένη στρατηγική για να απευθυνθείτε στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αγοραστών χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την εμπιστευτικότητα της επιχείρησης. Έχετε όμως την δυνατότητα να απομονώσετε την συναισθηματισμό σας σε αυτήν τη διαδικασία; Γνωρίζετε τα «τερτίπια» που ακολουθούν οι αγοραστές για να τους αντιμετωπίσετε κατάλληλα; Γνωρίζετε πόσο χρόνο πρέπει να διαθέσετε σε αυτήν τη διαδικασία, χωρίς να απογοητευτείτε  αν δεν «προχωρούν» τα πράγματα όπως θα θέλατε; Έχετε την ικανότητα να προχωρήστε σε όλες τις παραπάνω ενέργειες μόνοι σας, χωρίς να διακινδυνεύσετε την πορεία της επιχείρησης; Αν όχι, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικευμένο σύμβουλο, που αποδεδειγμένα το έχει ξανακάνει, που έχει τις απαραίτητες επαγγελματικές πιστοποιήσεις, που δεν σας τάζει “λαγούς για με πετραχήλια” και που δεν σας λέει αυτό που θα θέλατε να ακούσετε. Αλλά προσοχή: ανάθεση σε έναν και όχι σε πολλούς. Η επιχείρηση δεν είναι ένα Πάγιο στοιχείο (όπως τα ακίνητα) για να την αναθέσετε σε πολλούς μεσίτες (αν και τώρα τελευταία, οι μεσίτες επιδιώκουν “αποκλειστικές” αναθέσεις) χωρίς να διακινδυνεύει η αξία της. Η επιχείρηση απαιτεί συντονισμό όλων των ενεργειών σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται αν έχει ανατεθεί σε πολλούς επαγγελματίες brokers.

Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να προσαρμοστείτε γρήγορα με την πραγματικότητα. Αφού εσείς δεν καταφέρατε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, μην επιχειρηματολογείται ότι ο νέος αγοραστής θα τα καταφέρει καλύτερα από εσάς, γιατί π.χ. θα αναπτύξει το delivery, θα διευρύνει την προϊοντική γκάμα, κλπ και τουλάχιστον … μην απαιτείται να πληρώσει σε εσάς, για κάτι που θα επιτύχει εκείνος!  Ή μην απαιτείται να εισπράξετε όσο σας κόστισε να τη φτιάξετε. Μην χάνετε χρόνο. Δεν υπάρχουν αφελείς αγοραστές. Στην Ελλάδα μάλιστα που οι υποψήφιοι αγοραστές διστάζουν να αγοράσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις, σκεφτείτε πόσο δυσκολότερο είναι να αγοράσουν μη-επιτυχημένες επιχειρήσεις!

Επειδή παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας των ιδιοκτητών ακολουθεί αυτή την προσέγγιση και οι επιχειρηματίες χάνουν σημαντικό χρόνο  περιμένοντας τον ιδανικό αγοραστή και στο τέλος και στην καλύτερη περίπτωση, πωλούν την επιχείρησή τους όσο η αξία του εξοπλισμού σε τιμές «εκποίησης», μία Μελέτη Αποτίμησης από εξειδικευμένο επαγγελματία σύμβουλο, θα σας δείξει πόσο αξίζει η επιχείρησή σας και από που προέρχεται αυτή η αξία (Εξοπλισμό ή Φήμη και Πελατεία). Αυτή θα σας «δείξει» την πραγματικότητα και ούτε χρόνο θα χάσετε ούτε θα πουλήσετε «μπιρ παρά».

Πολυεθνικές ψάχνουν για ντόπιους “μνηστήρες”

Παρασκευή, Απριλίου 19th, 2013

Ένα νέο κύμα συγκέντρωσης -που αυτήν τη φορά ευνοεί τους εγχώριους ισχυρούς παίκτες- «σκάει» στην εγχώρια εμπορική αγορά. Εκφράζεται με μετακινήσεις σημάτων και αντιπροσωπειών αλλά και με την εκχώρηση θέσεων από πολυεθνικούς παίκτες, που ψάχνουν την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση με το… μικρότερο κόστος..

Η τάση που μέχρι πρότινος ευνοούσε την αυτόνομη παρουσία πολυεθνικών στην Ελλάδα υποχωρεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές θυγατρικές διεθνών ομίλων επανεξετάζουν τη θέση τους, με βαρύνοντα παράγοντα τα υψηλά διαχειριστικά κόστη έναντι ενός κύκλου εργασιών που φθίνει.

Παράδειγμα αυτής της τάσης η απόφαση της Puma Hellas να τερματίσει την αυτόνομη παρουσία της και να αναθέσει στην οικογένεια Φάις την αντιπροσώπευση, χονδρική διανομή και λιανική ανάπτυξη των αθλητικών ειδών Puma στην Ελλάδα.

Με βάση εκτιμήσεις, πέραν του κακού προηγουμένου λόγω του συνεταιρισμού με την οικογένεια Γλου και τη γνωστή διαμάχη, η μητρική πολυεθνική προέβη σε αυτήν την κίνηση αποσύροντας τις αυτόνομες οργανώσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Κύπρο και τη Βουλγαρία, σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης και επικέντρωσης σε αναδυόμενες αγορές.

Αντίστοιχες κινήσεις εξετάζουν, χωρίς ωστόσο δεδομένη κατάληξη, αρκετές πολυεθνικές από τον χώρο των καλλυντικών, των ειδών οικιακής χρήσης, ακόμη και των φαρμάκων, βασισμένες στο σκεπτικό της μειωμένης πίτας.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι πολυεθνικές αναζητούν αντιπροσώπους με σημαντική εμπορική διείσδυση αλλά και ρευστότητα, για να αναθέσουν τη συνέχιση διανομής για καθιερωμένες μάρκες, και να εξασφαλίσουν ανάλογη υποστήριξη.

Παράδειγμα της τάσης αφορά και τη συνεργασία του ομίλου Σαράντη με τη βρετανική πολυεθνική Spotless, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα (για συγκεκριμένα είδη καθαριστικών) και επεκτάθηκε φέτος σε ολόκληρη τη ΝΑ. Ευρώπη, όπου ο ελληνικός όμιλος διατηρεί δίκτυο θυγατρικών του εταιριών.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν έκπληξη καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων κρίσιμων ετών η αγορά παρακολούθησε διεθνή ισχυρά λιανικά σήματα να αποχωρούν, αφήνοντας χώρο σε εγχώριους παίκτες (όπως για παράδειγμα συνέβη με την αποχώρηση της Fnac που ευνόησε την ελληνικών συμφερόντων Public και την Πλαίσιο), είδε αντιπροσωπείες να αλλάζουν χέρια μετά την κατάρρευση ισχυρών εγχώριων ομίλων και να περνούν σε νέους διανομείς, ενώ ταυτόχρονα η κρίση συρρίκνωνε τον ανταγωνισμό με την απόσυρση των μικρών και των μεσαίων παικτών του εμπορίου.

Η νέα φάση συγκέντρωσης -αυτή που οι παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν κορύφωση της κρίσης- περιλαμβάνει και τους αδιαμφισβήτητα ισχυρούς πολυεθνικούς παίκτες. Μέσα στην τελευταία διετία, η κρίση ώθησε τους ομίλους Dixon’s και Μedia Markt να μειώσουν τη θέση τους στην Ελλάδα, κλείνοντας τις ομόσταβλες αλυσίδες Electroworld και Saturn αντίστοιχα, ενώ η ηχηρότερη αποχώρηση αφορά σαφώς τη φυγή της Carrefour αλλά και της Sephora και την εκχώρηση των θέσεών τους στον συνεργάτη τους όμιλο Μαρινόπουλο.

Σε αυτό το πνεύμα, παρατηρείται επίσης διαρκής μετακίνηση σημάτων και αντιπροσωπειών από μικρότερους σε μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς, μετά από καταγγελία συμβάσεων εκ μέρους των πολυεθνικών.

Έτσι, μετά τη μεγάλη μετακίνηση σημάτων του ομίλου Alapis (σε Σαράντη και όμιλο Folli Follie για φίρμες ακριβών καλλυντικών), αλλά και τη μεταβίβαση αντιπροσωπειών της Ridenco, του ομίλου Felous και του Lakis Gavalas, από τον χώρο της ένδυσης, οι σημαντικές μετακινήσεις συνεχίζονται χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από τις ηχηρές καταρρεύσεις των προηγούμενων αντιπροσώπων.

Για παράδειγμα, η έως πρότινος βιομηχανική Pharmathen εισέρχεται στον χώρο της εμπορίας παραφαρμακευτικών ειδών αναλαμβάνοντας την αντιπροσώπευση των δερμοκαλλυντικών Bioderma και Nuxe και των προϊόντων στοματικής υγεινής Gum, διαδεχόμενη μικρότερες χονδρεμπορικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην αγορά αυτοκινήτου, που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την κρίση, η αρχή έγινε από την Peugeot όταν ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας της με την ελληνική αντιπροσωπεία Lion Hellas, μετά από 24 χρόνια. Tην εισαγωγή στην Ελλάδα των αυτοκινήτων της Peugeot αναλαμβάνει ο όμιλος Συγγελίδη, ο οποίος έχει και την αντιπροσωπεία της Citroen.

Αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επίσης γαλλική Renault, η οποία ετοιμάζεται και πάλι να αλλάξει ιδιοκτήτη. Στην Ελλάδα τη γαλλική μάρκα αλλά και τη θυγατρική της Dacia εκπροσωπεί η εταιρία PGA Motors που είναι ξένων συμφερόντων. Η τελευταία δραστηριοποιείται σχεδόν 5 χρόνια, όταν και είχε πάρει την αντιπροσωπεία από τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Μανιατόπουλο.

euro2day.gr της Πέννυς Κούτρα, Δημοσιεύθηκε: 07:54 – 19/04/13

Εξαγορές: Έντονη κινητικότητα στις συγχωνεύσεις

Παρασκευή, Μαρτίου 1st, 2013

Εντυπωσιακή αναθέρμανση στο πεδίο των μεγάλων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έρχεται να προσφέρει στήριγμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, σε μία περίοδο κατά την οποία η αβεβαιότητα για τις προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και οι ανησυχίες για το συναλλαγματικό πόλεμο καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς.

Η κινητικότητα είναι σαφώς εντονότερη στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τις τεράστιες ποσότητες ρευστού (υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 5 τρισ. δολάρια), που έχουν συγκεντρώσει. Ορισμένες πάλι δεν διστάζουν να στραφούν και πάλι στη μόχλευση – στρατηγική που είχε εγκαταλειφθεί μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg τον τελευταίο μήνα έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες αξίας άνω των 140 δισ. δολ.  παγκοσμίως, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους ο όγκος των συμφωνιών είναι 27% υψηλότερος από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εάν η τάση διατηρηθεί το προσεχές διάστημα, ο Φεβρουάριος θα είναι ο πιο «πλούσιος» σε εταιρικές συμφωνίες μήνας από τον Οκτώβριο του 2012, όταν είχε καταγραφεί και πάλι έξαρση, ύστερα από πολλούς μήνες υποτονικής δραστηριότητας. Κατά την περσινή χρονιά η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως ήταν μειωμένη κατά 8% στα 2,21 τρισ. δολ., ενώ η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη, εάν δεν υπήρχε ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το 2013, ωστόσο, ήλθε με τους καλύτερους οιωνούς. Στις ΗΠΑ μόνο την τελευταία εβδομάδα ευοδώθηκαν διαπραγματεύσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας σχεδόν 56 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη ήταν η εξαγορά της βιομηχανίας τροφίμων Heinz από τη Berkshire Hathaway και την 3G Capital έναντι 28 δισ. δολ. (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) αποκλειστικά σε μετρητά. Η συγχώνευση αξίας 11 δισ. δολ. των AMR και US Airways, που δημιούργησε το μεγαλύτερο αερομεταφορέα στον κόσμο και η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της NBCUniversal από την Comcast έναντι 16,7 δισ. δολ., συμπληρώνουν την εικόνα.

Η αρχή έγινε, ωστόσο, την περασμένη Τρίτη, όταν η Dell ανακοίνωσε και επισήμως την απόφασή της να εξέλθει από το χρηματιστήριο, για να περάσει στον έλεγχο του ιδιοκτήτης της Μάικλ Ντελ και ομάδας επενδυτών, με τη συμμετοχή και
της Microsoft σε μία μοχλευμένη εξαγορά αξίας 24 δισ. δολ.- τη μεγαλύτερη από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ακόμη μία συμφωνία-μαμούθ (23 δισ. δολ.) επετεύχθη μία ημέρα αργότερα, με τo βρετανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Virgin Media να περνάει στα χέρια της Liberty Global.

Δημοσίευση στη NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Το κίνημα “να κάνω κάτι δικό μου”

Τετάρτη, Νοεμβρίου 14th, 2012

του Χάρη Μακρυνιώτη (*)

Δημοσιεύθηκε στο euro2day.gr 07:54 – 13/11/12

Οι οριζόντιες και ισοπεδωτικές διαπιστώσεις, όπως και οι πολιτικές, τελικά αρέσουν. Είναι εύκολες, κατανοητές και γρήγορες. Το μόνο αρνητικό τους είναι ότι δεν λύνουν προβλήματα, αλλά αποπροσανατολίζουν, πολώνουν και προκαλούν σύγχυση.

Λατρεία για το οριζόντιο και στην περίπτωση του κυρίαρχου σήμερα trend της επιχειρηματικότητας, ενός κινήματος αντίστοιχης δυναμικής με εκείνο του “δεν πληρώνω”.

Είναι το κίνημα του “να κάνω κάτι δικό μου”.

Για μία ακόμη φορά, χωριζόμαστε στα δύο.

Για τους μεν, η επιχειρηματικότητα ξαφνικά θα δώσει λύσεις σε όλα μας τα οικονομικά και μη αδιέξοδα.
Είναι η απόλυτη απάντηση, η θεραπεία για κάθε δεινό, γι’ αυτό και θα πρέπει να τη στηρίξουμε. Γενικώς, οριζοντίως και με αδιαπραγμάτευτο τρόπο.

Για τους δε, αποτελεί την απόλυτη έκφραση ενός αποτυχημένου καπιταλιστικού συστήματος, που πεθαίνει. Δεν είμαστε και σίγουροι τι ακριβώς εννοούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση επιχειρηματίας ίσον διαφθορά.

Πριν πάρουμε θέση (θέλουμε, δε θέλουμε να στηρίξουμε επιχειρηματίες), ας δουμε συνοπτικά κάποια μεγέθη:

Συνολικά, διπλάσιες επιχειρήσεις ανά κάτοικο στην Ελλάδα της κρίσης σε σχέση με την Ευρώπη. Ο υψηλός αριθμός οφείλεται στον διπλάσιο αριθμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων και όχι τις άλλες κατηγορίες. Η παραγωγικότητα στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι κοντά ή άνω του μέσου όρου. Στις πολύ μικρές, πέφτει στο μισό και είναι σχεδόν 40% χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Άρα, πρέπει α εξαφανίσουμε τις μικρές και νέες επιχειρήσεις ή μήπως να τις στηρίξουμε μαζικά;

Άλλη μία οριζόντια αντιμετώπιση, τη στιγμή που πρέπει πρώτα συλλογικά να απαντήσουμε στο ερώτημα τι είδους επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες θέλουμε. Κατόπιν ας στηρίξουμε αυτούς που επιλέξαμε.

Κατηγορία 1: Να ανοίξουμε ένα “μαγαζί στο παιδί”

Περισσότερο κυρίαρχο την προηγούμενη δεκαετία, και απόλυτο αντίδοτο στην αποτυχία εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Τα δύο διαλυτικά στοιχεία είναι το “μαγαζί” και ο “παιδί”.

Κατηγορία 2: Από το video club στο νέο σουβλάκι

Κάθε τέτοιο trend είναι κρίκος στην ατέρμονη αλυσίδα video club – καφετέρια- μπαρ – νέο σουβλάκι – παγωμένο γιαούρτι – cupcake. Απόδειξη της συνέχειας της φυλής μας, μας ακατανόητης ανάγκης να ακολουθήσουμε τάσεις στις οποίες ξέρουμε από πριν τι ένα ελάχιστο ποσοστό θα επιβιώσει, αλλά είμαστε εξαιρετικά βέβαιοι ότι θα ανήκουμε σε αυτό.

Κατηγορία 3: Η επιδότηση ως αυτοσκοπός  

Η επιχείρηση ως όχημα για τη λήψη επιδότησης. Το επιχειρηματικό σχέδιο φτιάχνεται πρόχειρα για τους σκοπούς της επιχορήγησης και δεν είναι εργαλείο στρατηγικής. Το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων ανεβαίνει, αλλά η κατανομή πόρων είναι αναποτελεσματική.

Κατηγορία 4: Η δεύτερη ή η τρίτη γενιά όχι ως εξέλιξη, αλλά ως τέρμα

Εταιρίες με ιστορία δεκάδων χρόνων περνούν στα χέρια της επόμενης γενιάς. Όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζεται ως όχημα για την κάλυψη προσωπικών αναγκών και επιλογών lifestyle αποκτά αυτόματα ημερομηνία λήξης.

Κατηγορία 5: Η επιχειρηματικότητα ως εναλλακτική μιας καριέρας στο δημόσιο

Κάποιοι από όσους ονειρεύονταν μια καριέρα σε υπουργείο επιλέγουν τον δρόμο της επιχειρηματικότητας, όχι από ουσιαστική επιλογή, αλλά από ανάγκη. Είναι όμως ένας (εν δυνάμει) δημόσιος υπάλληλος ο ιδανικότερος επικεφαλής μιας νέας επιχείρησης;

Κατηγορία 6: Η επιχειρηματικότητα ως όχημα διαφθοράς

Σαφές.

Κατηγορία 7: H επιχειρηματικότητα ως μέσο για να μεταμορφώσει κάποιος την κοινότητά του

Το μεγάλο κύμα “κοινωνικής επιχειρηματικότητας” που συνεχώς μεγεθύνεται αποκτά τεράστια αξία σε κοινωνικά δυσβάσταχτες περιόδους όπως η τωρινή. Και προφανώς είναι ευπρόσδεκτη, αν και όχι πάντα όσο θα έπρεπε αποτελεσματική.

Κατηγορία 8: Η επιχειρηματικότητα ως όνειρο ζωής, πάθος και αφοσίωση

Μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο το εγχείρημα. Ένα ξυλουργείο, μια τουριστική μονάδα 15 κλινών, έως και μια νέα τράπεζα, με κινητήρια δύναμη τον επαγγελματισμό, τη συνεχή αναζήτηση για το ποιοτικότερο και ανταγωνιστικότερο προϊόν, την υψηλότερου επιπέδου εξυπηρέτηση, την εξέλιξη του προσωπικού. Και το θεμιτό κέρδος, φυσικά.

Ας σκεφτούμε ποιες από τις ενδεικτικές αυτές κατηγορίες επιχειρηματιών προτιμούμε ως σύνολο. Και ας το πούμε δυνατά και καθαρά.

Αφού το σκεφτούμε και το πούμε, το 80% των επιχειρήσεων θα παραμείνει στις 6 πρώτες κατηγορίες. Δύσκολο να το αλλάξει κανείς αυτό. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Διεθνώς. Και δυστυχώς, αυτό το 80% θα παραμείνει θορυβώδες, αυθάδες και θα στερεί πόρους από το άλλο 20%.

Μόνη ελπίδα να μεταφέρουμε μέρος της ενέργειάς μας στο υπόλοιπο 20%. Είναι αυτές οι εταιρίες που μπορούν να φέρουν το 80% του οφέλους. Το 80% των βιώσιμων θέσεων εργασίας. Το 80% της βιώσιμης προστιθέμενης αξίας. Και θα αποτελέσουν το 100% της έμπνευσης, της αλλαγής και της ανάπτυξης, για την οποία όλοι μιλάμε αδιακρίτως.

Πρέπει να στηρίξουμε κατά προτεραιότητα και στοχευμένα αυτό το 20% των επιχειρήσεων, όχι ως γραφικές εκφάνσεις μιας trendy επιχειρηματικότητας, αλλά ως στιβαρή απόδειξη του περίφημου νέου μοντέλου ανάπτυξης, καθώς και της στροφής στον τρόπο ζωής μας.

Μέσα σε αυτό το 20% κρύβονται οι νέες τράπεζες, οι νέες ασφαλιστικές εταιρίες, οι νέες εταιρίες τροφίμων, οι νέες εταιρίες τεχνολογίας, αλλά και οι μικρές μονάδες αγροτικής παραγωγής, οι μικρές τουριστικές μονάδες, οι συμμαζεμένες και συνετές προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο, που λαμβάνουν υπόψη συγκριτικά πλεονεκτήματα και ανάγκες. Με λιγότερο “εμπόριο”, λιγότερη “διαμεσολάβηση” και περισσότερη προστιθέμενη αξία. Ακόμη και το παγωμένο γιαούρτι, αν φτιάχνεται με πάθος και σχέδιο.

Τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις αυτές; Γνώση, πρόσβαση σε αγορές, λιγότερη γραφειοκρατία και κεφάλαια, με τη σειρά αυτή. Όχι με την αντίστροφη. Εννέα στους δέκα νέους επιχειρηματίες που συναντώ θεωρούν ότι η πρωταρχική τους προτεραιότητα είναι τα κεφάλαια. Όταν τους ρωτώ τι θα έκαναν με 10 εκατομμύρια διαθέσιμα σήμερα, οι 9 στους 10 δίνουν απάντηση λειψή. Πολλοί θα προτιμούσαν ίσως να πάρουν τα χρήματα και απλώς να κλείσουν το “μαγαζί”. Προφανώς και τα χρήματα είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι η λύση στα δεινά. Απαιτούνται σχέδιο, γνώση και η περίφημη εξωστρέφεια (παρεμπιπτόντως, εξωστρέφεια δε σημαίνει μόνο εξαγωγές στην Κίνα, αλλά και κατανόηση των αναγκών του πελάτη στη διπλανή γωνία).
Συμπέρασμα: Η “έκρηξη” της επιχειρηματικότητας δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε καταστροφή. Είναι ένα εργαλείο  οικονομικής ανάπτυξης. Τι ακριβώς επιχειρηματικότητα θέλουμε θα πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς. Το αν προτιμούμε “μαγαζιά” ή βιώσιμες μονάδες πρέπει να είναι συνειδητή οικονομική και κοινωνική επιλογή. Γιατί αυτή η επιλογή θα πρέπει μετά να συνοδευτεί από στήριξη με τεχνογνωσία, δικτύωση και κεφάλαια. Δεν μπορούμε πλέον να μιλούμε γενικώς και να υπερθεματίζουμε ή να απορρίπτουμε. Έχουμε λιγοστές αντοχές, δυνάμεις και πόρους που πρέπει να κατανείμουμε συνειδητά. Και, επιτέλους, όχι οριζόντια.

(*) Ο κ. Μακρυνιώτης είναι Managing Director της Endeavor Greece.

Time to Be a Boss – Είναι η στιγμή να γίνεται εσείς Επιχειρηματίας. Αποχαιρετίστε το Αφεντικό σας!

Παρασκευή, Ιουλίου 27th, 2012

Σύμφωνα με μία μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είναι ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι, παραγωγικοί, πιστοί, εμπνευσμένοι από την τωρινη τους απασχόληση και θα άλλαζαν «πλοίο» μόλις μία νέα ευκαιρία θα παρουσιαζόταν. Ωστόσο όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό τους, αλλά των εταιρειών και των υπευθύνων που τους κατευθύνουν.

Εάν λοιπόν έχετε αποφασίσει να «εγκαταλείψετε το πλοίο», μην αναζητήσετε εργασία σε άλλη μία «προβληματική» επιχείρηση. Κάντε κάτι πιο ριψοκίνδυνο: Αποχαιρετίστε το Αφεντικό σας και «τρέξτε» τη δική σας επιχείρηση. Κάντε την ιδέα που εδώ και πολύ καιρό έχετε στο μυαλό σας, κερδοφόρα επιχείρηση. Οποιαδήποτε και αν είναι η ειδικότητά σας, ξεκινήστε σήμερα το σχεδιασμό για την απόδραση από την «φυλακή» μιας εταιρείας.

Αξιολογείστε τις επιλογές –εργασία ως ανεξάρτητος συνεργάτης …, δημιουργία της δικής σας επιχείρησης…, αγορά μιας υπάρχουσας επιχείρησης.

Σίγουρα υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε εναλλακτικής. Εάν κάνετε μία προσεκτική ανάλυση, θα δείτε αυτό που πολλοί έμπειροι επιχειρηματίες έχουν ανακαλύψει: Ο δείκτης ρίσκου & ανταμοιβής είναι μικρότερος όταν αγοράζετε μια υπάρχουσα επιχείρηση.

Ομολογουμένως, ως, ανεξάρτητος συνεργάτης (free lancer) το ρίσκο σας είναι μηδαμινό. Τα αρχικά κόστη και τα κόστη διοίκησης είναι περιορισμένα. Ωστόσο, χωρίς τη δυνατότητα της μόχλευσης της εργασίας με εργαζόμενους, τα έσοδα είναι περιορισμένα μέχρι της δικής σας προσωπικής δυνατότητας.

Ξεκινώντας τη δική σας επιχείρηση (start-up), το ρίσκο είναι σαφέστατα μεγαλύτερο. Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις (start-up) αμφιταλαντεύονται για κάποιο διάστημα και τελικά κλείνουν το 40% στο πρώτο έτος και το 80% μέσα σε πέντε έτη.

Από την άλλη πλευρά, αγοράζοντας μία υφιστάμενη επιχείρηση, μειώνετε το επιχειρηματικό κίνδυνο και δημιουργείτε ελπίδες για αύξηση του κέρδους.

Υπάρχουν πολύ τέτοιοι λόγοι υπέρ της αγοράς μιας υφιστάμενης επιχείρησης:
Αποδεδειγμένο Concept. Αγοράζοντας μία υφιστάμενη επιχείρηση αγοράζεται μία ήδη λειτουργούσα επιχείρηση με track record σε πελάτες, προμηθευτές, οικονομικά στοιχεία, κλπ.
Όνομα (Brand Name). Αγοράζετε ένα brand Name. Τα τρέχοντα οφέλη από ενέργειες marketing και δικτύωσης που έχει κάνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, μεταφέρονται σε εσάς. Όταν έχεις ήδη αναγνωρισμένη την εταιρεία σου στην αγορά, είναι πολύ ευκολότερο να προσεγγίσεις νέους πελάτες απ’ ότι όταν πρωτο-μπαίνεις στην αγορά.
Σχέσεις. Με την αγορά μιας υφιστάμενης επιχείρησης, αγοράζετε επίσης τη βάση δεδομένων των πελατών και προμηθευτών, η οποία χρειάστηκε χρόνος και κόπος για να δημιουργηθεί. Είναι επίσης κοινή πρακτική ότι ο Πωλητής παραμένει για λίγο διάστημα στην επιχείρηση για να μεταφέρει στον αγοραστή τις σχέσεις με τους Προμηθευτές και Πελάτες.
Επικέντρωση. Όταν αγοράζετε μία επιχείρηση, μπορείτε να αρχίζετε να δουλεύετε για την βελτίωση και ανάπτυξή της, αμέσως. Ιδρύοντας μία επιχείρηση «από το μηδέν», από την άλλη, πρέπει να διαθέσετε χρόνο και χρήμα για την διευθέτηση των βασικών αναγκών, όπως κομπιούτερ, τηλέφωνα, έπιπλα και διαδικασίες, τα οποία δεν δημιουργούν άμεσα έσοδα.
Άνθρωποι. Σε μία εξαγορά, ένα από τα πιο πολύτιμα και σπουδαία assets που αγοράζει κανείς είναι οι άνθρωποι. Πήρε χρόνο στον Πωλητή να επιλέξει αυτούς τους εργαζόμενους, να τους αναπτύξει και να τους εμφυσήσει την κουλτούρα της επιχείρησης. Με την σωστή ομάδα, όλα είναι ικανά να επιτευχθούν. Με σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους θα έχετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, είτε για περισσότερες διακοπές, είτε με την οικογένειά σας, κλπ. Όταν οι ιδιοκτήτες start-up και οι ανεξάρτητοι συνεργάτες (free lancers) πηγαίνουν διακοπές, μαζί τους πηγαίνει και η επιχείρηση.
Ρίσκο. Ακόμη και μετά από όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι είναι φθηνότερο και με λιγότερο ρίσκο, η ίδρυση μιας επιχείρησης «από το μηδέν», παρά η αγορά μιας υφιστάμενης. Αλλά το ρίσκο είναι σχετικό. Ένας αγοραστής δύναται να πληρώσει 200.000€ για μία υφιστάμενη επιχείρηση με κερδοφορία π.χ. 40.000€ ή να διαθέσει 100.000€ για την ίδρυση μιας επιχείρησης, η οποία προβλέπεται ότι θα έχει κερδοφορία 50.000€ μετά την τριετία.

Γινόμενοι οι ίδιοι Επιχειρηματίες, σίγουρα παίρνετε ρίσκο. Όταν αγοράζετε μία υφιστάμενη επιχείρηση, τότε παίρνετε προ-υπολογισμένο ρίσκο που περιορίζει κάποιες από τις παγίδες και το ενδεχόμενο αποτυχίας που είναι σε μεγαλύτερο βαθμό σε ένα start-up.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε περιόδους ύφεσης

Κυριακή, Απριλίου 22nd, 2012

Αρκετές φορές είναι εύκολο να μην βλέπουμε τις ευκαιρίες, όταν περιτριγυριζόμαστε από αυτές, Ειδικά εάν ζούμε σε ένα περιβάλλον που δημιουργεί συνεχώς νέες ευκαιρίες. Με το σημερινό τρόπο ζωής, της ταχύτητας και των γρήγορων αλλαγών, η ικανότητα της αναγνώρισης επιχειρηματικών ευκαιριών που μας περιτριγυρίζουν, μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Η βιασύνη της καθημερινότητας, πολλές φορές μας δυσκολεύει να οραματιστούμε τις αλλαγές που επίκεινται στη ζωή μας. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, και ένας τρόπος είναι μέσω ανεύρεσης μιας Επιχείρησης Προς Πώληση. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε, γιατί η απόκτηση της δικής σας επιχείρησης, μπορεί ουσιαστικά να αλλάξει την ζωή σας.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται να αξιοποιούν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς και, σαν αποτέλεσμα, αυτό σημαίνει ότι νέες ευκαιρίες δημιουργούνται συνεχώς. Η ικανότητα να αναγνωρίζει αυτές τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες είναι μια επιδεξιότητα η οποία θα σας ανταμείψει γενναιόδωρα εάν την αναπτύσσετε κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ψάχνοντας Επιχειρήσεις προς Πώληση είναι, φυσικά, ο ευκολότερος τρόπος για να ερευνήσετε τι είδους επιχειρηματικές ευκαιρίες υπάρχουν στην αγορά. Δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά από καλές και αξιόλογες Επιχειρήσεις προς Πώληση, και με λίγη προσεκτική έρευνα μπορείτε να βρείτε μία που να ταιριάζει σε εσάς.

Αγοράστε μια Επιχείρηση και Επενδύστε στο Μέλλον

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχετε τη δική σας επιχείρηση. Καταρχήν, εκείνοι που έχουν τη δική τους επιχείρηση είναι λιγότερο ευάλωτοι στις πτώσεις και αναταράξεις της αγοράς εργασίας. Αν και όταν η αγορά εργασίας είναι σε ύφεση, μπορεί πιθανά να επηρεάσει και την επιχείρησή σας, δεν είναι το ίδιο με το να είστε μέρος της αγοράς εργασίας.

Για παράδειγμα, εάν η οικονομία είναι σε ύφεση, μπορείτε να προσαρμόσετε τις στρατηγικές και τακτικές σας με ποικίλους τρόπους. Πιθανά να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο φτάνετε στους πελάτες σας, πιθανά να γίνετε πιο επιθετικοί προς της αγορά σας ή να αλλάξετε το μοντέλο επιχειρηματικής δράσης σας. Σε αντίθεση, εάν είστε στην αγορά εργασίας και η δουλειά σας καταργείται, ή μειώνονται οι θέσεις εργασίας, τότε η μόνη σας διέξοδος είναι η αναζήτηση εργασίας σε άλλον εργοδότη. Αγοράστε μία Επιχείρηση προς Πώληση, και έτσι απαλλάσσεστε από τέτοιου είδους προβλήματα.

Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα δεν είναι χωρίς ρίσκο. Όταν επενδύετε σε μία Επιχείρηση προς Πώληση, έχετε ένα μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου της μοίρας σας. Επιπλέον, εάν χρειαστεί, μπορείτε να πουλήσετε την επιχείρησή σας. Εάν έχετε διατηρήσει την
επιχείρησή σας κερδοφόρα, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι ελκυστική σε οποιονδήποτε.

Παίρνοντας την απόφαση για την Αγορά μιας Επιχείρησης, είναι αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη απόφαση. Με δεδομένο αυτό, δεν χρειάζεται να βιαστείτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε, συμβουλευτείτε ειδικούς. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και διπλο-ελέγξετε τα δεδομένα. Είναι μεγάλη η πρόκληση να κατέχετε τη δική σας επιχείρηση, και με τη σωστή προσέγγιση μπορείτε να βρείτε αυτή που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες σας.

The Benefits of Buying Vs. Starting A Business

Κυριακή, Οκτωβρίου 30th, 2011

Published on IBBA: http://www.ibba.org/Buyers/BuyingvsStarting/tabid/268/Default.aspx

So you want to be your own boss.  Consider the options – work as an independent contractor…start your own business…buy an existing company. 

Certainly there are pros and cons to each option.  If you do a careful analysis, you’ll learn what many seasoned entrepreneurs have discovered…the risk-to-reward ratio is tipped in your favor when you purchase an existing business.  

Admittedly, as an independent contractor, your risk is minimal.  The up front investment and overhead costs are limited.  However, without the ability to leverage the work of an employee base, the returns are limited by your own personal capacity.

Starting a business of your own can pay great dividends, but it’s important to understand that the risks are significant.  Most start-up businesses will falter and eventually die.  According to Michael Gerber, author of The E-Myth Revisited, 40 percent of new businesses fail in the first year and 80 percent fail within five years. 
 
On the other hand, purchasing an existing business reduces an entrepreneur’s risk while creating opportunities for tremendous profit. 

There are a number of reasons to consider the purchase of an existing business rather that starting one:  

  • Proven Concept.   Buying an established business is less risky – as a buyer you already know the process or concept works.  Financing a purchase is often easier than securing funding for a start-up business for that very reason—the business has a track record.  A bank will be able to look at the historical results for the business, not just rely on projections.   
  • Brand. You’re buying a brand name.  The on-going benefits of any marketing or networking the prior owner has done will transfer to you.  When you have an established name in the business community, it’s easier to place cold calls and attract new business than with an unproven start up.  That’s an intangible benefit that’s difficult to put a price on.
  • Relationships. With the purchase of an existing business, you will also be buying an existing customer base and vendor base that took years to build.  It’s very common for the seller to stay on and transition with the business for a short time to transfer those relationships to the buyer.  
  • Focus.  When you buy a business, you can start working immediately and focus on improving and growing the business immediately.  The seller has already laid the foundation and taken care of the time-consuming, tedious start up work.  Starting a new business means spending a lot of time and money on basic items like computers, telephones, furniture and policies that don’t directly generate cash flow. 
  • People. In an acquisition, one of the most valuable and important assets you’re buying is the people.  It took the seller time to find those employees, develop them and assimilate them into the company culture. With the right team in place, just about anything is possible and you will have an easier time implementing growth strategies.  Plus, with trained people in place you will have more liberty to take vacation, spend time with family, or work on other business ventures.  When start-up owners and independent contractors go on vacation, the business goes too. 
  • Cash flow. Typically, a sale is structured so you can cover the debt service, take a reasonable salary, and have some left over to take the business to the next level.  Start up owners, on the other hand, often “starve” at first.  Some experts say start-ups aren’t expected to make money for the first three years.
  • Risk.  Even with all these advantages, some entrepreneurs believe it is cheaper, and therefore less risky, to start a business than to buy one.  But risk is relative.  A buyer may pay $1 million, for example, for an established business with strong cash flows of approximately $200,000 to $300,000.  A lending institution funds the transaction because historical revenues show the cash flow can support the purchase price.  For many people, however, that is far less risky than taking out a $300,000 loan with an unproven concept and projections that may or may not be realized.

Becoming your own boss always involves a risk.  When you buy a business, you take a calculated risk that eliminates a lot of the pitfalls and potential for failure that come with a start up.